Valjevo mars na drinu

КУЛТУРНО ИСТОРИЈСКО ТУРИСТИЧКИ ПРОЈЕКАТ

МАРШ НА ДРИНУ

ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА
И ПОВРАТКА ПОБЕДНИЧКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНУ

1918 - 2018

Међу првим активностима Удружења је пројекат ”Марш на Дрину”. У сусрет стогодишњици од пробоја Солунског фронта и велике војничке победе над тиранима, Удружење ће се ангажовати да обнови сећање на непролазну славу српских хероја Великог рата.

Више од четири стотине Ваљеваца су на својим грудима понели “Карађорђеву звезду” са мачевима, као највеће ратно одликовање Краљевине Србије и, како се каже у народу, “најсјајније звезде на српском небу”. Поново ће потомци имати прилику да слушају о подвизима и челичној вери својих прадедова и упознају се са племенитошћу коју су сведочили кроз страшну голготу Великог рата.

Колубарска битка и српски војник тог времена се проучава на свим високим војним академијама. Наши војници су тада мали најбољу пушку на свету, оригинално наоружање и маскирну опрему, оборили смо први војни авион, први водили рововску борбу у историји, извојевали прву а затим и највећу битку светског рата, нисмо изгубили ни једну ратну заставу. Подвизи и иновације наших лекара и однос нашив страдалника и хероја према непријатељу је светионик човечанству. и будућим поколењима.

У наредних пет година, Удружење ће својим друштвеним ангажманом, иницијативама, предавањима, публикацијама, тв серијалима и сарадњом са сродним институцијама широм региона и света усмеравати пажњу јавности на традицију, веру, тековине и поуке наших предака. Са чврстим уверењем да је дух српског народа неуништив.

Valjevo mars na drinu

ЗНАК

Valjevo mars na drinu

Знак је српски грб са пуковске заставе српске војске, са потписом ВАЉЕВО као географском одредницом, док је испод имена наслов пројекта Удружења МАРШ НА ДРИНУ са датумом периода Балканског и Првог светског рата који представља.

Користи се као ознака публикација, производа, пројеката и презентација које реализује Удружење у току својих активности.

ПУКОВСКЕ ЗАСТАВЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Немачки цар Вилхелм II je, током Првог светског рата, затражио од свог генерала Аугуста фон Мекензена, да му донесе барем једну заплењену српску ратну заставу, али је добио одговор који га је запрепастио.

Генерал му је одговорио да не поседује ниједну.

Од 51. пуковске заставе, колико је поседовала српска војска током балканских и Првог светског рата, ниједна није пала у непријатељске руке, што је преседан у историји ратовања.

Под њима су се српски пукови борили у два балканска и Првом светском рату.

Од педесет једне заставе са којима се ратовало од 1912. до 1918. године у депоима Војног музеја у Београду чува се 47 војних барјака.

Три су нестала у биткама када су их, вероватно у жељи да не падну непријатељу у руке, заставници уништили. Четврта, застава славног Гвозденог пука, односно Другог пешадијског пука „Књаз Михаило” првог позива Моравске дивизије била је погребни покров на сахрани краља Петра Првог Карађорђевића и са њим је сахрањена.

Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

ДЕЛАТНОСТ

Удружење ће у сарадњи са предузимачима и градским институцијама пројектовати споменике, манифестације, предавања, обиласке, објекте и производе којим се посетиоцима Ваљевсог краја дочарава атмосфера овог тешког и славног периода.

Новац за реализацију пројеката обезбеђује се у складу са статутом Удружења на неколико начина:

• Од добровољних прилога, у новцу или услугама, дариваном на слободно располагање Удружењу
• Од добровољних наменског прилога у новцу, дариваном за остваривање конкретног циља/пројекта Удружења
• Од добровољних наменског прилога у услугама, дариваном за остваривање конкретног циља/пројекта Удружења
• Од позајмица Удружењу, у новцу или услугама. Позајмица се враћа дародавцу од прихода продаје производа, по приоритету.
• Од остварене зараде, откупом производа, пројеката и услуга Удружења од трећег лица.
• Средствима из јавног буџета, додељеног Удружењу од стране институција Ваљева или Републике • Од чланарине Удружења

Производи ће бити изложени за продају на друштвеним мрежама, кроз системе продаје рекламне галантерије, сувенирницама и музејским поставкама везаним за велики рат широм света. Целокупан приход остварен од активности биће употребљен у сврху функционисања и развоја делатности Удружења, и неговању успомене на наше вољене претке и храбре Србе, домаћине Ваљевског краја.

Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

КОРИСНИ ЛИНКОВИ