Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

АРХИВА ПОДАТАКА

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗНАЧАЈНИХ ЉУДИ И ДОГАЂАЈА

Стараћемо се да све расположиве документе, фотографије, научне радове, анегдоте, аудио и видео записе поставимо у један архив, тако да буде доступан заинтересованим посетиоцима, потомцима ратника и научним радницима за истраживачки рад. Садржај ће бити на интернету у оквиру званичног сајта Удружења, и имаће напредну претрагу за кориснике са кратким освртима на Руском и Енглеском.


Израда архиве подразумева:


• Истраживање расположивих материјала

• Прављење нових материјала

• Уређење, дигитализацију и архивирање материјала

• Израду уредничког концепта архиве и навигације

• Техничку реализацију пројекта

• Оглашавање и представљање јавности у Ваљеву и Србији

• Континуирано потхрањивање новим подацима у сарадњи са институцијама у земљи и светуValjevo mars na drinu

ПОТОМЦИМА НА ПОНОС И НАУК

ВАШ добровољни пРилог ИЛИ ПОМОЋ ЗА РАЗВОЈ ПРОЈЕКАТА УДРУЖЕЊА, било да је У НОВЦУ, ПРОИЗВОДИМА ИЛИ УСЛУГАМА, ДАруЈТЕ ПРЕМА СВОЈИМ МОГУЋНОСТИМА. дарУЈТЕ ПРИЛОГ На слободно располагање Удружењу - ИЛИ ГА НАМЕНИТЕ за остваривање конкретног циља/пројекта Удружења ПРЕДСТАВЉЕНОГ НА САЈТУ НОВАЦ УПЛАЋУЈТЕ НА РАЧУН УДРУЖЕЊА (УСКОРО).

Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

СПОМЕН СОБА

ОЧИ РАТНИКА

ПОСТАВКА О ВЕЛИКОМ РАТУ СРБА У ВАЉЕВУ

Удружење ће се старати да обезбеди и уреди простор за спомен собу херојима Ваљевског краја 1912-1918. Верујемо да је за ту намену најадекватнији простор Официрски дом у Ваљеву. Настојаћемо да у сарадњи са надлежним институцијама и у сарадњи са Војском Србије обезбедимо једну адекватну просторију у Дому коју ће заинтересовани моћи да посећују без обзира на будућу намену целокупног објекта, и упознају се на адекватан начин са садржајем уз помоћ кустоса или аудио водича.

У Ваљеву на истакнутом месту/излогу урадићемо део поставке, тако да ће пролазници имати прилике да се упознају и упуте на садржаје који ће бити у спомен соби.

Спомен соба ће као основну поставку имати неколико целина, представљених кроз фотографије, упечатљиве документе, материјалне експонате у виду опреме и наоружања, као и реконструкције битака на рељефу и мапама:

ДУХ ВРЕМЕНА, МОБИЛИЗАЦИЈА, КУМАНОВСКА БИТКА, ЦЕРСКА БИТКА, КОЛУБАРСКА БИТКА, ВАЉЕВСКА БОЛНИЦА, ГОЛГОТА, СОЛУНСКИ ПРОБОЈ, ПОБЕДА, ОРДЕЊЕ И ХЕРОЈИ КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВЕЗДЕ, ОПРЕМА

Поставка ће бити презентована на интернету и имати адекватну виртуелну туру са аудио водичем на више језика.
Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

СПОМЕНИК ЈУНАКУ

МИХАИЛО

ОБЕЛЕЖЈЕ СВИХ СТРАДАЛИХ ЉУДИ И РАТНИКА ВАЉЕВА


Инспирација споменика је Ваљевац Михаило Маџаревић, једни од јунака Великог рата којем су војвода Живојин Мишић и маршал Франше д’Епере у знак поштовања са својих груди скинули ордење и окачили их на његове.

Име Михаило је име Арханђела, војсковиђе свих војски на небу, једнаког самом Господу.

Споменик представља Српског војника који се надвио над својом породицом и загрлио их заштитнички. Гледа у небо. У војном шињелу је, наоружан, крила му извиру на леђима. Његов син, око пет година стар, носи шајкачу и плетену торбу, јако скромно обучен, и гледа у нас. Жена сељака-ратника се спокојно у загрљају наслонила на његове груди и држи у рукама завијену бебу.

Иза композиције се налази крајпуташ са ознакама свих битака наших пукова, а изнад споменика се виори реплика ратне пуковске заставе.

Натпис је ”ЗА ВЕЧНУ ПОМЕН НАШИМ ЈУНАЧКИМ ПРЕЦИМА”

Споменик је од камена или бронзе. Постављен је на уочљивом месту, уколико је могуће на кружном току, осветљен.Valjevo mars na drinu