ИСТОРИЈСКИ АЛМАНАХ

МАЛЕ НОВИНЕ

ТЕМАТСКИ СЕРИЈАЛ О СРБИМА У ВЕЛИКОМ РАТУ

”Мале новине” су занимљив списак аутентичних догађаја, изјава, анегдота и личности који су се обележиле доба Великог рата. Не тражи познавање историје од стране читаоца да би стекао утисак о духу времена, а остављају неизбрисив траг у сећању. Што је најважније, упознаће Србе са херојима и догађајима из нашег краја, који су под пртиском свакодневнице готово заборављени.


Младима који су савладали историјско градиво Великог рата ”Мале новине” ће још више приближити утисак о духу времена, а онима који га управо уче биће помоћно и корисно средство. За оне који ће тек учити о овој славној епохи, садржај ”Малих новина” мотивисаће у потрази за дотатним сазнањима.

Valjevo mars na drinu

Valjevo mars na drinu

Једнолисни комплет Алманаха ”Мале новине” је трезор скупљених емоција, догађаја и подвига које не смемо никада заборавити. Желимо да будућим генерацијама пренесемо сећање на наше ратнике, јер су величина жртве и херојство наших прадедова и њихових породица вечити светионик и украс човечанства. За њих је немачки фелдмаршал Макензен рекао: ,,Борили смо се с јунацима из бајке.“, а Роберт Лесинг, тадашњи министар САД ,,Кад се буде писала историја овог рата, њен најславнији одељак носиће назив Србија.

Бесплатан преглед ”Малих новина” можете скинути са овог линка.

Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

ВОЈНИЧКА КАНТИНА

МАРШ НА ДРИНУ

ТЕМАТСКИ ЕТНО РЕСТОРАН


У сарадњи са угоститељима, Удружење ће направити репрезентативни простор који одише духом и укусом Ваљевског краја, а својим концептом је у функцији делатности Удружења.

Ресторан је концептуално замишљен као ресторан домаће хране, специфичан за наш крај. Сарма, чварци, мусака, пуњене паприке, подварак, печење... Ракија домаћа, вино.

Храна има стандардизовани мени, а свакодневно се прави специјалитет куће изненађења (стари хлеб са сувим шљивама, итд).

Окружење је углавном у нашем етно стилу. Дрво, камен, ћилими, иконе, кућни амбијент. Детаљи су гусле, тиквице, фрулице, лицидерска срца. Са највише трећином елемената приказани су војни детаљи из Великог рата. Слика краља Петра Првог, Војводе Мишића, слика сина у војсци, ако је могуће реплика пушке Конинке, Ордење са споменицом... Прибор је функционалан сувенир. Елементи столова и столица од војних сандука, пиксле и вазе од изгравираних чаура, столњаци везени... Музика староградска и војничке, не маршевске.

Конобари/конобарице у белим везеним кошуљама и једноставним сукњама панталонама, опанци. Стилизована народна ношња .

СУВЕНИРИ

Посебан део/витрина је уређен као изложба сувенира. На столовима је литература која се носи као успомена, а упућује на Велики рат и делатности удружења. На одласку муштерија добија поклон сувенир реплику ордена споменица Великог рата.

НАПОМЕНА

Сви детаљи у ресторану су на продају, од прибора, чаша, кошуље на конобару.


Наравно, ту је домаће јело и пиће, и музика старих цигана који су такође учествовали у рату, певају и свирају староградске и војничке песме. Серијал је кратак, духовит и образовно поучан, скреће пажњу на наше специфичности и добре Ваљевце.

Valjevo mars na drinu

ТУРИСТИЧКЕ ТУРЕ

МАРШ НА ДРИНУ

ОРГАНИЗОВАНИ ОБИЛАЗАК ЗНАЧАЈНИХ МЕСТА У ВАЉЕВУ


Организовањем туристичких тура у сарадњи са професионалним агенцијама упознаћемо домаћу и страну јавност са величанственим догађајима, лепотом поднебља и гостопримством Ваљеваца. Уз програм обиласка и боравка нуди се сувенирски програм, и стварају се предуслови за ширење туристичке понуде Ваљева. Део програма може бити коришћен за кратке презентације високим званицама који посећују Ваљево.


ПРОГРАМ

• Пројекат једнодневног обиласка значајних места
• Пројекат викенд обиласка значајних места
• Пројекат недељног боравка посетилаца


МАТЕРИЈАЛ

• Мапа туристичке руте, прегледна и са кратким описом и у духу Великог рата и препорукама Удружења
• Бошура која појачава утисак о позицијама које се обилазе и објашњава шире догађаје који су се збили
• Обележена места са QR кодовима и линк ка пуним садржајем који је представљен на сајту Удружења


ДЕЛАТНОСТ

• Сарадња са сродним Агенцијама у земљи и иностранству
• Презентовање на сајмовима самостално или као део Туристичке организације Ваљева

Valjevo mars na drinu