Valjevo mars na drinu

АРХИВА ПОДАТАКА

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗНАЧАЈНИХ ЉУДИ И ДОГАЂАЈА

Стараћемо се да све пристигле и расположиве фотографије, анегдоте, аудио и видео записе, песме и књиге поставимо на ову презентацију, тако да бесплатно (где год то закон о ауторским правима дозвољава) буде доступан заинтересованим посетиоцима, потомцима славих ратника и научним радницима за даљи истраживачки рад. Садржај ће бити на интернету у оквиру званичног странице БЕСМРТНИМ РАТНИЦИМА, и имаће напредну претрагу за кориснике.


Израда архиве подразумева научна истраживања и сарадњу са сродним организацијама и партнерима у земљи и инострнству. Она обухвата:


• Истраживање расположивих и прављење нових материјала

• Уређење, дигитализацију и архивирање пристиглог и постојећег материјала

• Израду уредничког концепта архиве и навигације

• Техничку реализацију пројекта

• Оглашавање и представљање јавности у локалној заједици у којој су прикупљани подаци, као и на нивоу Србије

• Континуирано потхрањивање новим подацима у сарадњи са институцијама у земљи и свету

• Израду уредничког концепта архиве и навигацијеValjevo mars na drinu

1917: ПАЛИМ ДРУГОВИМА

На Милетиној коси подно врха Кајмакчалана, према Студеној води, налази се мала чесма. На њој је невештом руком Српског војника, бајонетом, на мермерној плочи исписан стих:

„Минуће године, векови ће проћи, али теби „чесмице“ неће нико доћи.
Ал’ доћи ће сени палих другова, да својим жубором, урликом вукова,
треском громова, одјеком лугова, певају славу српских пукова.“

Војници Прве чете, другог батаљона, четвртог пука, српске армије.

Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

СПОМЕН СОБА

ОЧИ РАТНИКА

ПОСТАВКА О ВЕЛИКОМ РАТУ СРБА У ВАЉЕВУ

Удружење ће се старати да обезбеди и уреди простор за спомен собу херојима Ваљевског краја 1912-1918. Верујемо да је за ту намену најадекватнији простор Официрски дом у Ваљеву. Настојаћемо да у сарадњи са надлежним институцијама и у сарадњи са Војском Србије обезбедимо једну адекватну просторију у Дому коју ће заинтересовани моћи да посећују без обзира на будућу намену целокупног објекта, и упознају се на адекватан начин са садржајем уз помоћ кустоса или аудио водича.

У Ваљеву на истакнутом месту/излогу урадићемо део поставке, тако да ће пролазници имати прилике да се упознају и упуте на садржаје који ће бити у спомен соби.

Спомен соба ће као основну поставку имати неколико целина, представљених кроз фотографије, упечатљиве документе, материјалне експонате у виду опреме и наоружања, као и реконструкције битака на рељефу и мапама:

ДУХ ВРЕМЕНА, МОБИЛИЗАЦИЈА, КУМАНОВСКА БИТКА, ЦЕРСКА БИТКА, КОЛУБАРСКА БИТКА, ВАЉЕВСКА БОЛНИЦА, ГОЛГОТА, СОЛУНСКИ ПРОБОЈ, ПОБЕДА, ОРДЕЊЕ И ХЕРОЈИ КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВЕЗДЕ, ОПРЕМА

Поставка ће бити презентована на интернету и имати адекватну виртуелну туру са аудио водичем на више језика.
Valjevo mars na drinu
Valjevo mars na drinu

ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА

ТАМО ДАЛЕКО 1914.1918

ПОСВЕТА СРПСКИМ ЈУНАЦИМА ВЕЛИКОГ РАТА


Поставку чине стилизоване сцене наших војвода, хероја и угледних људи, који су дали значајан допринос победи у рату. Поред фотографија, на панелима је представљен целокупан садржај Алманаха ”Мале новине” на ћирилици, а који у кратким текстовима дочарава дух времена и у донекле хронолошком контексту описује догађаје, говоре, анегдоте и занимљивости из тог славног периода Ова поставка је направљена у две варијација, и прати је штампана верзија Малих новина на језику земље у којој се излаже. Може бити постављена у галеријском али и другом отвореном простору.

Прва поставка садржи 7 панела величине 1х1м и уокквирена је рамовима за качење.

Друга поставка је урађена на ролап банерима димензија 210х180 и поставља се на отвореном или ширим просторијама тако да је посетиоци могу пажљиво погледати обиласком.Valjevo mars na drinu